info2            W roku szkolnym 2018/2019 Samorząd Uczniowski Miejskiego Zespołu Szkół nr 6 rozpoczął swą działalność od wyborów Rady Uczniowskiej i ich przewodniczącego. 11 września (tj. wtorek)  rozpoczęła się kampania wyborcza, która trwała do piątku tego samego tygodnia  i już 17.09.2018 roku  odbyły się wybory. Przewodniczącym z wynikiem 330 głosów został Kacper Rak z kl. 3a gim, a Jego zastępcą z liczbą głosów 113 została Martyna Gugulska z kl. VIb SP.

18 września odbył się XV Rajd Szkoły Podstawowej 1-3. Dzień później zgodnie z tradycją naszej szkoły uczniowie klas IV-VI, Ich rodzice oraz nauczyciele mieli okazję wędrować przepięknymi szlakami Beskidu Niskiego.

W środę 19 września uczniowie naszej szkoły zmobilizowali się i przyjechali do szkoły rowerami, hulajnogami czy deskorolkami. Akcja odbyła się w ramach ogólnoeuropejskiej akcji pod nazwą Europejskiego Tygodnia Zrównoważonego Transportu.

26 września odbyła się ostatnia cześć Rajdu Szkoły Podstawowej - Drogi do Niepodległej, w której udział wzięli uczniowie klas VII i VIII SP oraz III klasa gimnazjum. Celem rajdu było przede wszystkim poznanie historii regionu oraz propagowanie zdrowego stylu życia i dostarczenie atrakcyjnej rozrywki. Uczniowie i nauczyciele wędrowali trzema trasami przez Beskid Niski.

4 października obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Zwierząt. Z tej okazji Samorząd Uczniowski zorganizował dwudniową zbiórkę karmy oraz zabawek. Zebraliśmy 177kg karmy, 13kg żwirku dla kotów, 7 worków ręczników, prześcieradeł i koców, które posłużą jako posłania  oraz 20 szt. zabawek. We wtorek 9.10 dostarczyliśmy zebrany towar prezesowi fundacji PSYstań Dla Zwierząt. W czwartek 11.10 na pierwszej lekcji na sali gimnastycznej odbyła się lekcja edukacyjna dla klas 1-3 SP na temat zwierząt i działalności Fundacji PSYstań Dla Zwierząt, którą poprowadziła jedna z Pań wolontariuszek.

5 października klasa 7a złożyła pod Pomnikiem Bohaterów Ziemi Gorlickiej stroik upamiętniający walkę o niepodległość. Wcześniej uczniowie mieli zajęcia z harcerzami ukazujące drogi Polaków do Niepodległości.

9 października uczniowie mieli szansę zmierzyć się z ortograficznymi pułapkami w ramach VI Małopolskiego Dyktanda Niepodległościowego „Po polsku o historii”. Udział wzięło 21 uczniów gimnazjum i klas 7-8 oraz 6 uczniów klas 4-6.

10.10 po południu odbyło się oficjalne otwarcie wyremontowanego boiska znajdującego się na terenie naszej szkoły z udziałem  Wicemarszałka Województwa Małopolskiego Stanisława Sorysa, Burmistzra Gorlic p. Rafała Kukli, Wiceburmistrza Gorlic p. Łukasza Bałajewicza oraz radnych miasta Gorlice. Zadanie zostało wykonane w ramach projektu „Przebudowa boiska szkolnego przy Miejskim Zespole Szkół nr 6 przy ul. Hallera w Gorlicach”.

15 października 2018 roku odbyło się uroczyste odsłonięcie Pomnika Niepodległości. Po Mszy św. w Bazylice Mniejszej pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Gorlicach wszyscy zebrani przemaszerowali pod pomnik.

W październiku z okazji Dnia Edukacji Narodowej zostały wręczone kwiaty wszystkim pracownikom szkoły. Na groby zmarłych nauczycieli i pracowników szkoły zanieśliśmy kwiaty i zapaliliśmy znicze.

12.10 SU zorganizował mecz Nauczyciele kontra Uczniowie.

15 października miała miejsce jesienna zbiórka makulatury.

Pod koniec października odbyła się pierwsza dyskoteka szkolna „Dyskoteka na dobry początek”

Z okazji 1 listopada – Święta Wszystkich Świętych odwiedziliśmy groby zmarłych nauczycieli i pracowników szkoły, gdzie zapaliliśmy znicze.

8 listopada uczniowie wszystkich gorlickich szkół po przygotowaniu białych i czerwonych baloników zebrali się o godz. 10:00 na gorlickim Rynku i kierowani przez organizatorów z Gorlickiego Centrum Kultury utworzyli żywą flagę Polski.

9 listopada z okazji 100 lecia odzyskania przez Polskę niepodległości przedstawiono akademię dla całej społeczności szkolnej oraz zaproszonych gości, natomiast w niedzielę 11.11 uczniowie naszej szkoły zaprezentowali program słowno-muzyczny. Nastepnie wzieli oni udział w uroczystej Mszy Świętej. Po mszy utworzono pochód pocztów sztandarowych, który ulicami 3 maja i Legionów, przemaszerował pod Pomnik Niepodległości .

14 listopada – Dzień Czystego Powietrza. Klasy 1-3 SP przygotowały plakaty o szkodliwości spalania śmieci i zaprezentowały je gorliczanom w czasie happeningu na ulicach naszego miasta. Dzieci zwracały uwagę przechodniów wznosząc okrzyki: „Kochasz dzieci, nie pal smieci”. Plakaty zostały wyeksponowane w szkole tak, aby mogli zapoznać się z nimi rodzice naszych uczniów. Uczniowie klas starszych postanowili utworzyć Łańcuszek Czystego Powietrza śląc SMS-y informacyjne do swoich znajomych.

16 listopada odbyło się pasowanie na ucznia. Pierwszoklasiści zaprezentowali się na scenie, a po uroczystym ślubowaniu dostali symboliczne upominki.

28 listopada w naszej szkole miała miejsce zabawa andrzejkowa. Uczniowie mogli skorzystać z różnorakich wróżb oraz pobawić się przy dobrej muzyce.

Od końca listopada trwa w naszej szkole ogólnopolska akcja „Góra Grosza 2018”, organizowana przez Towarzystwo „Nasz Dom” pod patronatem MEN.

Wzięliśmy również udział w kampanii charytatywnej „Świąteczne Kartki Dobroczynne” Boże Narodzenie 2018. Dochód przeznaczony został podopiecznym programu „Na Ratunek” sądeckiego Stowarzyszenia SURSUM CORD.

W grudniu przedstawiciele SU brali udział jako wolontariusze w akcji charytatywnej Caristas „Boże Narodzenie 2018” w gorlickich sklepach.

6 grudnia SU zorganizował dla uczniów najmłodszych klas spotkanie z Świętym Mikołajem.

7 grudnia chętni uczniowie z klasy 3a gimnazjum wzięli udział w IX Maratonie Pisania Listów w Kromerze. Uczennice najpierw zapoznały się z krótką historią i ideą pisania listów w obronie prześladowanych, potem same napisały kilka listów w obronie poszkodowanych i gnębionych.

W listopadzie i grudniu społeczność naszej szkoły wzięła udział w akcji charytatywnej "Wesprzyj najmłodszych pacjentów". Zebraliśmy środki i zakupiliśmy nowe rzeczy potrzebne małym pacjentom - pościel, koce, ksiązeczki, gry, puzzle i słodycze. Cześć darów również została przyniesiona do naszej szkoły przez darczyńców. W sumie 10 grudnia przekazaliśmy nowe rzeczy na kwotę 1500 zł na Oddział Kardiologiczny Szpitala w Prokocimiu.

Dnia 21 XII 2018 r. o godzinie 12.10 Jasełkami w wykonaniu uczniów rozpoczeliśmy magiczny czas Bożego Narodzenia. Po Jasełkach emerytowani nauczyciele i pracownicy szkoły oraz wszystkich pracujący nauczyciele i pracownicy szkoły zebrali się na spotkaniu opłatkowym.

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia uczniowie wręczyli świąteczne stroiki wraz z życzeniami dyrekcji i wszystkim pracownikom szkoły oraz emerytom.

Pamiętano także o zmarłych nauczycielach i pracownikach z naszej szkoły. Delegacja zaniosła symboliczne stroiki oraz zapaliła znicze.

Podobnie jak w ubiegłym roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w dekorowaniu drzewek na gorlickim rynku.

W piątek 11 stycznia odbyła się zbiórka pieniędzy na fundację Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

Samorząd Uczniowski od początku roku prowadził sklepik, dzięki któremu zebraliśmy ponad 500 zł na zakup nowego komputera. Reszta fantów, która nadal jest w posiadaniu SU zostanie wykorzystana jako nagrody w loterii fantowej.

Od września trwa zbieranie surowców wtórnych (zużytych baterii, puszek, makulatury i nakrętek)

Z gazetki przed Pokojem Nauczycielskim zniknął Szczęśliwy Numerek. Został zastąpiony przez elektroniczną wersję.

We współpracy z Panem Łukaszem Stelmachem udało nam się zmodernizować zakładkę SU na stronie internetowej naszej szkoły. W planach mamy kontynuacje aktualizowania strony naszej szkoły.

Prowadzono również gazetkę SU na korytarzu pierwszego piętra.

Friday the 23rd. . Joomla 3.0 Template.